Even voorstellen: Wouter van Alphen, nieuwe trainer Sparta Rotterdam Onder 11

Vanaf dit seizoen is Wouter van Alphen de nieuwe trainer van Sparta Rotterdam O.11. Hoog tijd dus om hem aan jullie voor te stellen middels een kort interview!

Wouter, even kort: Wie ben jij precies?
Mijn naam is Wouter van Alphen, 29 jaar oud en samenwonend in Maasland met zijn vriendin. Naast het trainerschap werk ik bij Vitis Welzijn als team/coördinator en senior consulent vrijwillige inzet.

Hoe ben je trainer geworden van O.11?
Bij FC ‘s-Gravenzande Onder 19 maakte ik kennis met de jeugdopleiding van Sparta Rotterdam. Ik kende Camiel, de opleidingsmanager, en heb toen mijn CV en sollicitatiebrief gestuurd. Na een aantal gesprekken zijn we eruit gekomen.

Wanneer ben jij actief voor de club?
Ik geef 3 dagen per week training aan mijn team, op maandag, dinsdag en donderdag. Op zaterdag speelt het  team een wedstrijd waar ik natuurlijk ook mee bezig ben. Eigenlijk ben ik in mijn hoofd 7 dagen per week bezig met Sparta Rotterdam.

Wat is het verschil tussen het trainen van de A-junioren van FC ‘s-Gravenzande O.19 en Sparta Rotterdam O.11?
Het is om te beginnen natuurlijk een andere leeftijdscategorie, dat betekent dus dat het vraagt om andere coachingshandelingen. Voor mij betekent dat praten op een ander niveau en de doelstellingen zijn anders.

Nu je het daar toch over hebt, wat zijn je sterke punten en wat zijn je mindere punten?
Vanuit mijn achtergrond als leerkracht heb ik de juiste pedagogische vaardigheden en kijk ik goed naar het kind, zowel op het veld als buiten het veld. Ik denk dat ik als trainer creatief ben in het aanleren van voetbalvaardigheden en goed op de inhoud kan coachen. Mijn mindere punt is dat ik te graag wil winnen en nog niet de Sparta-taal spreek, maar hier ben ik lerende in.

Graag willen winnen is toch een uitstekende eigenschap?
Natuurlijk, maar ik ben in mijn hoofd soms te fanatiek. Soms heb ik gewoon de neiging om zelf het veld in te stappen, en dat kan natuurlijk niet. Ik zou nogal opvallen tussen 10-jarige mannetjes.

Wat voor opleiding heb je gedaan?
Ik heb de PABO gedaan en ben dus meester geweest. Ik heb Mijn TC3 en TC2 gehaald. Daarna heb ik mij beziggehouden met de Meulensteen methode, namens hem heb ik cursussen mogen geven.

Vertel eens, je hebt speciale trainerspapieren, hoe kom je aan die papieren en wat kun je ermee?
Om een goede voetbaltrainer te worden moet je jezelf ontwikkelen. Daar horen cursussen bij, en in overeenstemming met FC s’Gravenzande heb ik die mogen halen. Door het behalen van deze diploma’s mag ik trainer zijn bij de jeugdopleiding van Sparta Rotterdam.

Heb je al nagedacht over een eventuele volgende stap?
De stap van de amateurs naar een BVO is een mooie stap geweest. Ik zit nu op een goede plek, waar ik met mijn collega-trainers door kan ontwikkelen, de volgende stap zie ik pas als ik uitgeleerd ben op deze plek.

Ook opleidingscoördinator Pjotr van der Marel is tevreden met de nieuwe trainer.
Pjotr van der Marel (Coordinator O10 t/m O12):

“Met Wouter hebben we een uitstekende trainer in huis voor onze O.11. Hij heeft pedagogische kwaliteiten waar we onze trainers ook op aannemen.  Omgang met onze talenten is van groot belang voor de ontwikkeling van hun kwaliteiten. Daarnaast vind ik dat Wouter proactief en planmatig sterk is in werkwijze en voetbalinhoud. Ik wens Wouter veel succes de komende periode met onze O.11.”

Trainer Wouter van Alphen kijkt toe hoe zijn team in training is.

You may also like...