Talentenopleiding

De talentenopleiding vormt de voorbereiding op datgene waarmee men te maken krijgt in de profopleiding. In de talentenopleiding zullen de spelers grote stappen zetten in hun ontwikkeling, zowel als voetballers als op sociaal maatschappelijk gebied. De talentenopleiding bestaat uit de teams van Onder 13 (D1) tot en met O16 (B2). Jeugdspelers van de talentenopleiding werken aan de hand van het profplan. Het profplan bevat alle aspecten van een opleiding tot profvoetballer die voor een jeugdspeler van belang zijn om te kunnen doorstromen naar het eerste elftal. Meer informatie over het profplan vindt u onder het kopje ‘profplan’.

Onder 13


Onder 14

 


Onder 15

 


Onder 16

Trainingen en profdagen

De teams van O13 en O14 trainen vier keer per week en de teams O15 en O16 trainen vijf keer per week (op dinsdag een dubbele training). De trainingsintensiteit zal steeds meer verhoogd worden. Spelers gaan aan de slag met de eigen ontwikkeling en met het belang van studie en gezonde voeding. In de talentenopleiding gaan de spelers verder met het perfectioneren van de eigen sterke punten, maar wordt er ook steeds meer aandacht besteed aan het teamproces. De spelers krijgen te maken met maatwerk. Er wordt steeds meer getraind op tactiek, looplijnen en het herkennen van spelsituaties.

Studie en sportmaaltijden

Op de profdagen hebben de spelers tijd om huiswerk te maken, waarbij ze professionele studiebegeleiding krijgen. Ook wordt er voor iedere speler een sportmaaltijd en een stuk fruit samengesteld door de medische staf. Op deze manier worden spelers geconfronteerd met het belang van gezonde voeding om optimale prestaties te kunnen leveren tijdens intensieve sportbeoefening. Ook krijgen de spelers voorlichtingen op het gebied van voeding.

Jeugdopleiding Sparta Rotterdam  2014/2015

Videoanalyse

Videoanalyse is een hulpmiddel om het leerproces van spelers te ondersteunen. De spelers uit de talentenopleiding krijgen niet alleen met beelden van zichzelf te maken, maar ook steeds meer met analyses van het gehele team. Hiermee wordt er een stap gezet binnen het opleidingsproces naar de profopleiding.
Mentaal
Binnen de talentenopleiding krijgen de spelers ook te maken met mentale begeleiding. Om profvoetballer te worden, moet je namelijk niet alleen talent hebben en fysiek fit zijn. Ook het mentale aspect is hierin erg belangrijk. Iedere speler krijgt bijvoorbeeld te maken met tegenslagen in zijn carrière en het is belangrijk om hier goed mee om te gaan. Sparta heeft een samenwerking met de talentenacademie, die spelers in het mentale aspect ondersteunen en de spelers hier les in geven. De spelers van O15 en O16 krijgen ook workshops op mentaal gebied.

Krachttraining

De fysieke gesteldheid van spelers wordt in het voetbal steeds belangrijker. Met name in de verdediging zijn er vaak grote en sterke spelers te vinden. Hier wordt door Sparta Rotterdam aan gewerkt door middel van core stability en krachttraining. Core stability zorgt voor een betere controle over het lichaam en de overdracht en controle voor kracht. Hierdoor ontstaat er een optimale productie en krijgen de spelers een betere stabiliteit. De teams O13 tot en met O15 trainen voornamelijk op lichaamskracht en stabiliteit. Vanaf O16 wordt er ook aan krachttraining gedaan. Voor O19 en Jong Sparta bestaat het programma uit twee keer krachttraining en twee keer core stability per week.

Competentieprofiel

Binnen de talentenopleiding wordt er verder invulling gegeven aan het kwaliteitspaspoort van de voetbalschool door middel van het competentieprofiel. Zo leren spelers zichzelf op een kritische wijze te bekijken en te beoordelen. Na de analyse van het ingevulde profiel bepaalt de speler in samenwerking met de trainer wat de leerdoelen zijn voor het lopende seizoen. Thema’s die in het competentieprofiel naar voren komen zijn de ontwikkeling als topsporter, de bijdrage aan het imago van Sparta Rotterdam en de voetbalkwaliteiten (individuele kwaliteiten en bijdrage aan team). Spelers van O13 en O14 krijgen te maken met een algemeen competentieprofiel en de spelers van O15 en O16 vullen een competentieprofiel per positie in. Zo wordt er onder andere onderscheid gemaakt tussen verdedigen, aanvallen en de omschakeling van aanval naar verdediging en andersom.

Vervoer

Op trainingsdagen worden de spelers opgehaald door chauffeurs van de RMC (vervoersmaatschappij). Dit wordt gedaan aan de hand van een goed afgestemde vervoersplanning. Bij uitwedstrijden van de diverse teams wordt het vervoer door Sparta Rotterdam geregeld. De wekelijkse vervoersplanningen worden op de website van de jeugdopleiding geplaatst.