Videoanalyse

Videoanalyse

Videoanalyse is een belangrijk onderdeel dat binnen de gehele jeugdopleiding wordt gebruikt om het leerproces van spelers te ondersteunen, want beelden zeggen meer dan woorden. De spelers binnen de profopleiding krijgen er veel mee te maken qua analyses over het eigen spel en van het gehele team. Zij zullen een kritische blik werpen op de sterke punten en verbeterpunten in een wedstrijd. Daarnaast zal ook het verantwoordelijkheidsgevoel van de spelers voor hun individuele prestaties worden bevorderd. Ook worden er opbouwend steeds vaker analyses van de tegenstander bekeken, zodat dit niet meer als lastig word beschouwd wanneer iemand de stap naar de A-selectie maakt. De videoanalyse is gericht op de thuiswedstrijden van de teams Jong Sparta tot en met O13. De thuiswedstrijden van Jong Sparta, O19 en O17 worden allemaal gefilmd. Voor Jong Sparta en O19 wordt er ook minimaal één analyse van een tegenstander gemaakt. De overige teams komen ook allemaal minimaal een paar keer per seizoen aan de beurt, zodat zij alvast kunnen wennen aan het analyseren van de wedstrijd met ondersteuning van het video materiaal. Een videoanalist registreert de wedstrijden van deze teams. Het analyseren van de wedstrijden van bovengenoemde teams ligt volledig in het verlengde van de ontwikkeling van het individu. In het systeem, Team Performance Exchange, hebben de jeugdspelers een eigen account om de persoonlijke beelden van de gespeelde wedstrijden terug te kijken. Sparta Rotterdam probeert de spelers door middel van videobeelden voor te bereiden op het profvoetbal. Voor de jeugdspelers in de voetbalschool is het belangrijk om alleen naar de eigen kwaliteiten en de verbeterpunten te kijken. Vervolgens moeten de spelers uit de talentenopleiding te maken krijgen met videobeelden van het gehele team. Spelers leren dan situaties te herkennen en in te zien waar het team als geheel aan kan werken. Tenslotte krijgen de spelers vanaf O16 te maken met videoanalyses van de tegenstander, om te werken aan een totale voorbereiding op het profvoetbal.
Videoanalyse%20profopleiding

High-pod

De high-pod is een in Amerika ontwikkeld statief dat de wedstrijden vanaf een hoogte van 9 meter kan opnemen. Hierdoor zijn de beelden perfect geschikt voor videoanalyse. Vanaf deze hoogte zijn namelijk alle spelers tegelijk zichtbaar, zodat er een goed totaaloverzicht en beeld van situaties ontstaat. Deze high-pod is makkelijk te verplaatsen, waardoor het ook mogelijk is om op trainingen te filmen.

Apple Desktops

De spelers kunnen gebruikmaken van zogenoemde Apple Desktops. Op deze desktops staan de wedstrijden compleet geanalyseerd in het analyseprogramma Team Performance Exchange. De spelers kunnen dus op de club de wedstijden terugkijken en in het analyseprogramma nog gerichter met hun eigen voetbalhandelingen bezig zijn. De desktops worden ook gebruikt door de trainer, aangezien hij spelers individueel op de beelden kan terugkijken.