Voeding en lifestyle

Voeding en lifestyle

Goede voeding is niet meer weg te denken binnen het hedendaagse topvoetbal. De juiste vitaminen, mineralen, koolhydraten, eiwitten en vetten binnenkrijgen op het moment dat er een prestatie geleverd moet worden, is van groot belang. Maar ook voeding bij herstel na een inspanning is belangrijk. Daarom is het eten van gezonde voeding binnen de jeugdopleiding een belangrijk speerpunt. Gedrag van spelers in verband met voeding stimuleren is essentieel om spelers in hogere elftallen goed te kunnen laten omgaan met voeding. Daarnaast is het belangrijk dat ouders bij het voedingsbeleid betrokken worden en dat zij dit, naast het voetballen, stimuleren. Ook een goed lifestylebeleid is belangrijk om een profvoetballer te worden. De medische staf is ervoor om spelers te adviseren en terugkoppeling te geven op het gebied van uiterlijke verzorging en lifestyle.
In het seizoen 2008-2009 is Sparta Rotterdam gestart met het aanbieden van sportmaaltijden tussen voetbalactiviteiten op de profdagen voor O17 tot en met O13. De sportmaaltijden worden samengesteld met behulp van het Zadkine College. Op dinsdag en donderdag krijgen de spelers van Jong Sparta en O19 ook een lunch op de club. Voor het voorlooptraject voor spelers uit de talentenopleiding (O14 en O13) wordt op de dinsdag en donderdag na een voetbalactiviteit een sportmaaltijd aangeboden.

Sparta Rotterdam Nieuw Terbregge - 2013

Algemeen

– Gebruik goede basismaaltijden (ontbijt, lunch en avondmaaltijd) en zorg voor regelmaat.
– Drink tijdens de maaltijden zo weinig mogelijk (dit neemt de eetlust weg).
– Drink ruim tijdens en direct na de training: binnen een uur na de wedstrijd of training 1 tot 1.5 liter vocht (water of sportdrank).

Voeding en drank op Nieuw Terbregge

Jong Sparta en O19 zullen op de dinsdag- en donderdagochtend een lunch krijgen op Nieuw Terbregge. Voor de teams van O13 tot en met O17 staat er op dinsdag- en donderdagavond een avondmaaltijd op het programma.

Coördinatie

– Er zal extra toezicht door de medische staf en trainer komen op de spelers die te hoog in het vetpercentage zitten.
– Tijdens het eten zal er door de medische staf gecontroleerd worden op hoeveelheden per leeftijdscategorie.
– De coördinator medische staf zal met de kok de avondmaaltijden en de lunch samenstellen op een periodisering van zes weken.

Energiebehoefte per leeftijdscategorie

De jeugdopleiding heeft te maken met verschillende leeftijdscategorieën waarbij rekening gehouden zal moeten worden met hoeveelheden en energiebehoeftes bij inspanning.
Leeftijd Energie (kcal
9-13 jaar 2200
14-18 jaar 2900
19-30 jaar 2700

Fruitbeleid bij trainingen

Na een training zal er een bak fruit in de materiaalkast klaar staan voor consumptie. Deze is samengesteld door de medische staf en zal door de trainer naar de kleedkamer worden gebracht, zodat de spelers ieder een stuk fruit kunnen pakken.

Drinkbeleid

Tijdens trainingen zullen de trainers de spelers tussen de oefeningen door continu wijzen op het drinken. Drinken is belangrijk om het vochtverlies tijdig aan te vullen. Het is beter om korte momenten wat te drinken dan eenmaal heel veel. Ook na de training zal er gestimuleerd worden om gemiddeld 300 tot 500 ml water te drinken. Die terugkoppeling zal ook plaatsvinden. Ook tijdens wedstrijden is het drinkbeleid uitgezet.

Voeding rondom wedstrijden en trainingen

Rondom wedstrijden zijn er voedingsschema’s samengesteld die door de verzorgers zullen worden gehanteerd. Op specifieke tijdstippen zal er voeding worden uitgedeeld, zodat de speler optimaal voorbereid aan een wedstrijd kan beginnen. Leg in de voorbereiding op een wedstrijd of training (3 dagen voorafgaande) extra nadruk op ruime hoeveelheden bruin brood, rijst, pasta, aardappelen en fruit, zodat de voorraden aan de brandstof koolhydraten tijdens de wedstrijd optimaal zullen zijn. Geef absolute prioriteit aan de drie maaltijdmomenten en neem de tijd om rustig te eten. Voor herstel na een wedstrijd of training is het raadzaam om pas later, tussen de 1 en 2 uur na de wedstrijd of training, weer koolhydraatrijk te eten. Direct na de wedstrijd of training is het eten van bijvoorbeeld een banaan belangrijk.

Scholing voeding

Een voetballer moet weten wat hij eet en hoe hij om moet gaan met zijn drinkhuishouding. Daarnaast moet hij weten hoe voeding kan bijdragen aan prestaties en herstel. Om gedragspatronen in voeding bij spelers positief te stimuleren zal er continu terugkoppeling plaats moeten vinden naar de speler. Dit wordt inhoudelijk steeds meer opgebouwd als een speler in een hoger elftal komt. Denk daarbij aan samen boodschappen doen, samen koken, voeding van de dag gezamenlijk doornemen en terugkoppeling bij het uitdelen van voedingsmiddelen. Ook ouders zullen bij dit proces betrokken worden door ouderavonden te organiseren om het belang van goede voeding uit te leggen en de rol die ouders hierbij kunnen spelen.

Voedingsadvies

Hieronder vindt u een voedingsadvies voor het gebruik van producten.
Koolhydraten
– Bruine soorten brood, volkorenbeschuit, bruin knäckebröd en roggebrood.
– Beleg als halfzoete jam, honing, vruchtenhagel en appelstroop.
– Ontbijt: havermout, muesli, cruesli en brinta.
– Gekookte aardappelen.
– Peulvruchten als bonen en erwten.
– Zilvervliesrijst en volkoren macaroni/spaghetti.
– Groente: gekookte groenten (donkere) en rauwkost met saus tot 5% olie.
– Fruit: alle soorten en vruchten op water/sap in blik/pot.
– Versnaperingen als ontbijtkoek, eierkoek, evergreens en xtra bar van Born.
Eiwitten en vetten
– Melkproducten als karnemelk, magere melk, yoghurt, kwark, vla en vruchtendrank.
– Kaas als cottage cheese, 20+ kaas, en 20+ smeerkaas.
– Vleeswaren als achterham, rookvlees, rosbief, magere rollade, fricandeau en kipfilet.
– Vlees als bieflappen, biefstuk, kipfilet, rundtartaar en ongepaneerde schnitzel.
– Eieren: eiwit als preparaat en maximaal 3 eieren per week.
– Vis als kabeljauw, schelvis, schol, tong, gekookte zalm (alles ongepaneerd).
– Gekookte tahoe en tempeh.
– Vet: bij brood halvarine
– Vet: bij bereiding margarine, onverzadigd vet of olie.
– Slasaus, tomatenketchup, saus tot 5% olie, olijfolie en ketjap.
– Snacks als minipizza, loempia, groentesalade in zoetzuur, noten/zoutjes als Japanse mix en zoute stokjes.
Onthoud
– Groenten: hoe sterker de kleur, des te gezonder.
– Hoe meer zwavel, des te gezonder (knoflook, uien, lenteuitjes, rettich, kool).
– Fruit: bosbessen, frambozen, bramen, mango, papaya, ananas, appel en grapefruit.
– Paddenstoelen: shiitake en maitake (Japanse paddenstoelen).
– Kruiden: mosterd, geelwortel, gember, knoflook, chilipepers, kaneel, vanille en peper.
– Langzame suikers: zetmeel van volle graanproducten, havermout, pasta en zilvervliesrijst.
– Hoe vloeibaarder het vet, des te gezonder.
– Plantaardige vetten: olijfolie, zonnebloemolie en lijnzaadolie.
– Magere melk of kwark is een uitstekende hersteldrank. Wetenschappelijk is bewezen deze zelfs boven sportdranken te verkiezen.